04.12.16

Redukce nadváhy zlepšuje stav psoriázy

Zdroj: Prolékaře.cz

Randomizovaná kontrolovaná studie provedená v Itálii na třech stovkách pacientů s psoriázou, kteří zároveň trpěli nadváhou, měla za cíl zhodnotit dopad redukce tělesné hmotnosti na stav psoriázy.


Popsaná studie dokazuje, že redukce tělesné hmotnosti dosažená kombinací vhodného stravovacího režimu a pohybové aktivity má vliv na stav psoriázy i tehdy, když systémová léčba nepomáhá. Obezita navíc může spustit nadprodukci prozánětlivých cytokinů v adipózní tkáni, které hrají roli v patogenezi psoriázy. Vzhledem k tomu, že obézní osoby s BMI > 35 jsou téměř dvakrát více ohroženy propuknutím psoriázy než osoby s ideálním BMI, je zřejmé, že udržování optimální tělesné hmotnosti má význam i v prevenci psoriázy. Redukce tělesné hmotnosti u obézních pacientů s psoriázou je důležitá též jako prevence kardiovaskulárních chorob, které ohrožují psoriatiky ve větší míře než zbytek populace.


Zdroj: Naldi L. et al. Diet and physical exercise in psoriasis: a randomized controlled trial. Br J Dermatol 2014; 170 (3): 634−642.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.